

2. Symposium of the Research Unit

September 28 – 29, 2017

Venue: Hanse-Wissenschaftskolleg (HWK) - Delmenhorst

Agenda

Thursday, September 28, 2017

Shuttle service from the Hotel to HWK – pick-up 8.30 a.m.

г	_
time	
9:00 – 9:30	Marcus Bäumer, speaker:
	Welcome and short overview over the first 3 years of the
	Research Unit "Nanoporous Gold"
9:30 - 10:00	Andreas Rosenauer:
	The structure of npAu: a detailed TEM investigation
10:00 - 10:30	Coffee break (30 min)
10:30 - 11:15	Guest lecture: Bjørk Hammer
	Automated DFT investigations of shape and activity of supported
	nano-scale Au particles
11:15 – 11:45	Lyudmila Moskaleva:
	Structure and surface chemistry of npAu: a theoretical study
11:45 – 13:15	Lunch break (90 min)
13:15 – 14:00	Guest lecture: Jürgen Behm
	Oxidation reactions on (supported) Au nanoparticle catalysts
14:00 - 14:30	Thomas Risse:
	Insight into the surface chemistry of gold from UHV model
	experiments
14:30 - 15:00	Coffee break (30 min)
15:00 – 15:45	Guest lecture: Jennifer Edwards
	Catalysis by Gold
15:45 – 16:15	Arne Wittstock:
	Catalysis with npAu under ambient conditions
16:15 – 18:00	Poster session
18.00 - 20.00	Dinner at HWK



Friday, September 29, 2017

Shuttle service from the Hotel to HWK – pick-up 8.30 a.m.

±:	
time	
9:00	Plenum
09:15 – 10.00	Guest lecture: Peter Strasser
	Size, strain, and shape effects in nanoalloy electrocatalysis
10:00 - 10:30	Jörg Weissmüller:
	Elektrocatalysis and strain-induced catalysis
10.30 – 11.00	Coffee break (30 min)
11:00 – 11:30	Gunther Wittstock:
	Electrochemistry with npAu
11:30 – 12:15	Guest Lecture: Erkin Şeker
	Nanoporous gold as a multifunctional biomedical device coating
12:15 – 13:30	Lunch break (75 min)
13:30 - 14:00	Dieter Wöhrle:
	Organic functionalization of npAu
14:00 – 15:00	General discussion
15:00 – 15:30	Coffee break (30 min)
15:30	End and departure